5 d’abr. 2008

manifest de la CEDAG contra una carretera desproporcionada.

Manifest de la Coordinadora d’Entitats de Defensa de l’Alta Garrotxa

(CEDAG)

LA CARRETERA CABANELLES – LLIURONA – ALBANYÀ:
UN
DESCOMUNAL DESPROPÒSIT.

Fa uns mesos una breu nota periodística donava la notícia que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) tenia la intenció d’asfaltar la pista forestal de Cabanelles - Lliurona – Albanyà pel Collet de la Teia. Una decisió que suposa un inacceptable atemptat contra el valors ambientals i paisatgístics d’una de les zones més sensibles de l’Alta Garrotxa.

Una decisió presa sense haver consultat ni tingut en compte l’opinió dels habitants d’aquest territori o de les nombroses entitats vinculades
al seu coneixement, gaudi i conservació. Una població i un espai que ha
restat absolutament abandonat de la mà de les administracions durant
dècades i on qualsevol petita inversió per la millora de la qualitat de
vida dels seus habitants ha estat un suplici interminable. Finalment sembla arribar una gran inversió (1,6 milions d’euros) però malauradament sense cap mena d’informació, discussió o consens
sobre aquesta. A més es tracta d’un projecte viari amb una concepció anacrònica i maldestre que passa per sobre de les necessitats prioritàries d’aquest espai natural protegit i de la seva gent.
Una decisió presa i una obra licitada sense haver valorat els impactes directes i indirectes, com l’increment de la freqüentació motoritzada i les seves conseqüències, sense haver disposat prèviament de l’informe preceptiu del Departament de Medi Ambient i Habitatge Una forma d’actuar absolutament sapastre per part del DPTOP. I ens preguntem: com una administració pública pot tractar d’una forma tan irrespectuosa els habitants d’un territori i un espai catalogat com a Zona d’Especial Protecció per les Aus i Xarxa Natura 2000?. Realment cal una nova cultura en la forma de plantejar i desenvolupar els
projectes que sigui més respectuosa amb el nostre entorn i la seva gent.
Sembla que la gran motivació que tenen és que aquesta carretera asfaltada millorarà la prevenció d’incendis. Però no s’adonen que amb aquesta obra hi haurà més risc que mai? No s’adonen que és la mà humana la que encén, de forma conscient o inconscient, la major part dels incendis?. Si us plau una mica de rigor i seriositat!
La nostra alternativa és clara, si es vol millorar la pista que es plantegi una solució més econòmica i respectuosa amb els valors ecològics, paisatgístics i la voluntat àmpliament majoritària de la població resident a la zona. Una alternativa que millori l’accessibilitat a l’àrea, també en cas d’emergència, però redueixi de forma notable els impactes i riscos vinculats a l’increment indiscriminat de la freqüentació, mantenint la via com a pista forestal i utilitzant el ciment, o d’altres materials més integrats en l’entorn i que cal usar per arranjar els punts que presenten problemes de conservació. En definitiva doncs una opció molt més econòmica, molt menys impactant i que redueix també l’aparició de potencials iniciatives de caràcter especulatiu.
Els sotasignats defensem un model de vialitat que sigui compatible amb la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de l’espai i l’opció de vida empresa per bona part dels seus habitants actuals i manifestem la nostra ferma voluntat de fer front aquesta nova i inacceptable agressió a l’Alta Garrotxa.
No a l’asfaltatge indiscriminat de l’Alta Garrotxa.
Escolteu la veu de la gent que viu i estima aquest territori d’una forma educada i respectuosa.
Si et plau, mostra la teva adhesió a aquest manifest enviant un missatge a l’adreça electrònica:
altagarrotxa@yahoo.com indicant el teu nom i població de residència