31 de jul. 2013

Alguna cosa fa mala olor al consell comarcal.

Comunicat conjunt de l'ANEGx i la CUP en relació a la Planta de Triatge de Sant Jaume de Llierca

La decisió del Consell Comarcal de la Garrotxa de tramitar la compra dels terrenys de Can Coma, a Sant Jaume de Llierca, per fer-hi la planta de triatge de les escombraries és el nou capítol d'una llarg i polèmic fulletó que no pot acabar bé.
A més de la oposició de l'ajuntament i dels veïns del poble, posada de manifest en diferents accions de protesta, inclosa una consulta democràtica, la decisió presa en el passat ple novament s'envolta d'irregularitats de procediment i la confusió augmenta.
Les noves irregularitats inclouen que se segueixi la tramitació quan encara no s'ha donat resposta formal a les al·legacions presentades en el termini d'exposició pública. La legalitat hauria de ser seguida per les administracions de forma modèlica, no s'ho han de prendre com un tràmit, es tracta de preservar la transparència i la participació com a fonament de la bona gestió i la democràcia. Es  dóna el cas que les propostes que es fan des de la societat civil incorporen millores o sistemes alternatius que han de ser considerats, incorporats al projecte si s'escau. Com a mínim la llei obliga a donar respostes argumentades, en aquest cas no ho han fet, amb l'antecedent de que han comès altres errades sobre el tema que ja hem denunciat anteriorment.
Així ens podem trobar amb un problema semblant al que tenen a la comarca de La Selva amb  la planta de triatge de Lloret. El propi president del consell comarcal, Salvador Balliu qüestiona la planta un cop acabada i  el fet que calgués fer-la.  Balliu va manifestar que és una obra "faraònica" i va criticar que estigui tancada nou mesos després d'acabar-se les obres. Aquest equipament ha costat 41 milions d'euros, però no rep prou brossa i no surt a compte el seu funcionament.
A més el sistema propugnat per diversos sectors de la societat civil, la recollida porta a porta, representa generar més llocs de treball i millorar notablement la ràtio de recuperació i recollida selectiva. Experiències com les de Celrà, on s’ha implementat darrerament aquest sistema de recollida, demostra que l’alternativa és real i possible. Les veritables raons per les que els tècnics del consell comarcal s'hi oposen ens resulten inversemblants i obscures i els passos que fan els alcaldes i membres del Consell Comarcal de la Garrotxa van en la direcció equivocada.
Des de l’ANEGx  i la CUP Garrotxa  reclamem a les institucions, alcaldes i Consell Comarcal, que responguin a l'interès públic exclusivament. Exigim transparència i denunciem que hi pugui haver interessos particulars que condicionin les inversions. Fem una crida a la societat civil per què prioritzi la creació de llocs de treball sobretot quan pot anar acompanyada de la millora dels resultats de recuperació de materials i, com a conseqüència, fer del tot innecessària una planta de triatge de diverses hectàrees a les terres de Can Coma, a tocar del riu Fluvià.

OLOT, 24 DE JULIOL DE 2013
Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa
CUP Garrotxa