27 d’abr. 2008

Ecollavors






PROPÒSITS
Des de la tardor del 1998 diferents agricultors de la Garrotxa, moguts tots per la mateixa inquietut de disposar de llavors no manipulades, locals i de cultiu ecològic ens vam agrupar amb la intenció de crear un banc de llavors. L’ objetiu era mantenir (i recuperar) llavors de la zona, que estaven condemnades a l’oblit.
Editem també un butlletí trimestral amb l’interès primordial de difondre informació sobre el tema i animar a la gent a guardar les seves pròpies llavors.

BUSCANT LLAVORS
De boca en boca s’ha anat extenent els nostres propòsits. La gent gran, pagesos de tota la vida, han aportat la seva saviesa, per així poder recuperar llavors antigues quasi a punt de desaparèixer. Altres grups i col·lectius també han posat el seu granet de sorra per anar ampliant el banc de llavors.
Ara és la nostra tasca la de reproduir i mantenir les llavors.

CLASIFICACIÓ
Les llavors que ens arriben són classificades (per família, espècie, varietat, procedència i any de recol·lecció) i degudament emagatzemades.
Però el més important no és que estiguin en pots a l’armari, sinó que es vagin sembrant per així mantenir la seva viavilitat.

SEMBRA
Ens ajudem d’un hivernacle per al control de la germinació i la posterior cura del planter.
Diferentes cases col·laboradores són les encarregades de procurar el bon creixement de les plantes, i així renovar, després de la collita, les llavors del graner.
Juntament amb les llavors i el planter es donen fitxes de seguiment i el butlletí amb consells pràctics per al bon creixement de les diferents espècies i garantitzar la puresa de les llavors.

RECUPERACIÓ DE LLAVORS
Segons la durada del cicle de cada planta s’obtenen les llavors en diferents èpoques de l’any en curs, o del següent. Cada col·laborador es compromet a tornar un bon nombre de llavors al banc, per així garantitzar la seva preservació i posterior reproducció i distribució.

VALORACIÓ DE RESULTATS
Les diferents cases col·laboradores tenen els seus propis quefers, la cual cosa fa que dediquem menys temps del que voldriem a aquesta tasca. Pero el projecte segueix endavant, creixent i agafant forma any rera any. Aprenent i, mica en mica, gràcies a la informació donada per les diferents cases col·laboradores en les fitxes de seguiment, sel·leccionant les millors llavors per evitar el seu deteriorament i desaparició dels nostres horts.

9 comentaris:

trinxat ha dit...

Bon dia!
Estic buscant llavors de blat, ordi i segle per cultivar a la Cerdanya.
M´agradaria que fos cereal autòcton (si mes no, del Pirineu), no manipulat i tradicional.
No importa el rendiment es tracta de un projecte per fer cervesa artesana i no cal gran producció.
Algú em pot aconsellar on adreçarme, si us plau? Qualsevol consell serà ben rebut, molt amables i endavant!
Salut!

Xavi ha dit...

Hola Trinxat,
Jo no en conec pero si m'asabento t'ho faré saber. Et paso el meu correu.
Soc també de Cerdanya i la meva intenció es col·laborar amb la pervivència de la varietat de llavors i productes.
xtermes@yahoo.es
Xavi

carles.anegx ha dit...

És molt probable que en Víctor de 'Triticatum' us en pugui dir alguna cosa. Viu al Castell de Sales de Llierca, forma part d'Ecollavors.
tel.
972687657
triticatum@gmail.com

salut i farina!

Unknown ha dit...

soc rlena i necesito llavors de calaguala una planta medicinal que en teniu?
jo puc oferir llavors de plantes medicinales i aromatiques( malva, salvia,agrícola o limonera kalanchoe, jiaogulan,pasiflora, valeriana......)

Unknown ha dit...

hola en dice Elena i busco llavors d' una planta que es diu calguala .
us agraria una resposta jo puc oferir llavors de bastantes plantes medivinals

Unknown ha dit...

Bon dia,

hace poco que me he asentado en Cataluña, en la comarca de Osona, tengo un trocito de huerto, sin productos químicos desde hace años, que me gustaría dedicar a un pequeño huerto ecológico y, como es lógico, busco semillad autóctonas que son más resistentes a enfermedades y clima de la zona. Podéis orientarme o ayudarme?

Muchas gracias

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
manuel ha dit...

hola me gustaria empezar en el mudillo de la agricultura, pero querria hacerlo con semillas antiguas no transgenica. Esta es mi pregunta¿ seria posible la compra de dichas semillas y que varidad tienen.

Anònim ha dit...

Hol’s Manuel,
Nos Hemos mudado a la Garrotxa y tambien queremos plantar Semillas antiguas...Tal vez me pasas tu contacto privado y hablsmos:)
Saludos, Laura.