25 d’abr. 2008

LES MATES , un projecte.



Al voltant de la seu actual dels anegx's hi ha la casa de les mates i rodalies, hi estem ideant un projecte amb intencions de preservar l'arboretum, horts, arbres centenaris i un espai públic que integri diverses propostes relacionades amb l'entorn natural/medi ambient.

Entre d'altres s'hi formulen aquestes propostes:

A)

Espai natural que inclou l’arboretum ja començat i en creixement des de fa quinze anys, que recull exemplars de les espècies forestals de la comarca, i algunes varietats arbustives vinculades. S’hi construirà ara el ‘hide’, observatori d’ocells, amb menjadores i caixes niu, des d’on que es poden conèixer una vintena d’espècies; una zona humida permanent amb jonquera i vegetació de ribera que pot acollir algunes varietats d’amfibis i altra fauna corresponent, amb aportació de l’aigua provenint de depuració biològica; una estació meteorològica vinculada a alguna xarxa d’observatoris i amb potencial de vinculació específic. La plantació d’arbustives i herbàcies de tipus aromàtic i medicinal de manera gradual i vinculada a la divulgació.

B)

Espai humanitzat integrat pels horts, en part cedits a veïns o interessats que accepten condicions determinades pel que fa a criteris de maneig biològic i com a proposta divulgativa dels recursos proposats pel que fa a prevenció biològica i control de plagues, fertilització natural, conreus associats i rotacions, banc de llavors i intercanvi, tècniques de ‘mulch’, com també altres orientacions i pràctiques reconegudes pel CCPAE; reciclatge de restes de jardineria en diverses modalitats, pràctiques de jardineria amb varietats mediterrànies i adaptades al clima i tipus de sòl. Un fruiterar amb varietats autòctones completant algunes que ja existeixen; la zona esportiva amb el pavelló cobert, amb l’espai exterior obert i buit amb gespa, per descans i lleure, una àrea de serveis sanitaris, un espai adaptat per activitats de picnic o de costellada/arrossada, els serveis d’accessibilitat adaptats i per la mobilitat amb equipament per bicicletes i l’aparcament per transport col·lectiu.

C)

Tecnologia ambiental amb aspectes de divulgació i investigació. Recollida d'aigües pluvials de les cobertes de totes les edificacions existents per regar, captació d’energia solar foto-voltaica (pèrgola), punts d’il·luminació exteriors foto-voltaics i autònoms, aprofitament d’energia solar tèrmica per calefacció de l’equipament esportiu i de l’hotel d’entitats a l’edifici històric, model de cuina solar a la zona de picnic, dimensionat per fer arrossades, àrea de pràctiques de compostatge de la fracció orgànica de restes de manteniment i redidus i vermicompost per donar a conèixer aquesta opció apte pel reciclatge domèstic. El sanejament biològic d’aigües grises i la metanització de residus orgànics, producció de biogas, en qualitat de proposta de treball tècnic i d’investigació.