25 d’abr. 2008

Kerala, un cas especial en el desenvolupament


Kerala és una regió del sud de l’Índia que ha demostrat com una millora de la qualitat de vida no depèn tan sols del creixement econòmic. Segons els indicadors de riquesa convencionals,
India sencera és una de les regions més pobres del planeta i Kerala té un PNB per càpita 75 vegades inferior al dels EUA, però els seus habitants llegeixen en proporció superior a EUA, per exemple, les escoles i hospitals son eficients i a l'abast de tothom. Les dones embarassades i lactants reben suport estatal i la reforma agrària i l'activitat sindical fan possible una situació social més evolucionada que la de regions econòmicament més riques.

Bona part de les activitats es realitzen amb l’energia humana i animal i amb la indústria artesana a partir dels recursos locals i renovables. L’alimentació és variada i la major part de la població és vegetariana, tot i que també es pesca molt, i molt bo, a la costa i a les llacunes interiors.


Predomina el treball manual compartit i la mentalitat cooperativa.
A la relativament bona situació social de Kerala, hi ha contribuït l’elevada posició social de les dones i una democràcia consolidada amb dirigents polítics i sistemes econòmics i agraris eficients.

Fet insòlit és haver escollit democràticament diversos governs comunistes, que han passat a la oposició sense cap problema i respectant les llibertats democràtiques i els drets sindicals. Els treballadors tenen un alt nivell de sindicació i no és estrany trobar manifestacions i actes reivindicatius.