21 d’abr. 2008

Olot i el canvi climàtic.


Sembla que no afecta olot o la garrotxa, només pensem en el canvi climàtic pel que fa a la plujaa i a l'aprovisionament de l'aigua i pensem que el dia que això ens arribi, com que som l'orinal del cel, els altres en patirien de fa temps; és a dir comptem amb un suposat avantatge.
Cert, però només a mitges i una mica limitat de perspectiva. La garrotxa i concretament olot té una pluviositat relativament superior a la mitjana de les comarques veïnes .
El problema és que som al començament d'una conca força limitada en superfície de captació, i ,si observem el nostre nivell de consum ja comporta la dessecació d'una part considerable del Fluvià a la plana d'en bas, ...el d'olot, el de sant esteve, el de les preses i els usos agraris de la vall d'en bas. De manera que un episodi de sequera ens deixaria en situació precària i amb restriccions obligades, possiblement abans del que pensem.
Si passarà i quan passaria forma part de les especulacions ara per ara, però no ho podem ignorar ja que el consum s'incrementa i els ingressos al contrari, plou menys.

Però el tema del canvi climàtic ens afectarà abans per altres costats, com ara per la dependència energètica absoluta que tenim i la necessitat urgent, obligada per llei i per sentit comú, de controlar les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
És la causa de la evolució climàtica i no sembla que les estratègies de planificació ho tinguin en compte. Més aviat tot el contrari, seguim amb la dèria del creixement i de matar tot el que és gras, construir i ocupar tot el territori, ignorar qualsevol previsió per demà passat, i a això s'hi afegeix el tema del cost i la carestia dels hidrocarburs, el motor fumejant i rescalfat de tot el nostre activisme econòmic, industrial, de serveis, del turisme, de les comunicacions, de consum i benestar i de tots els etzéteres ...

Sembla que algú ens hagi de garantir una solució màgica; no tan sols tenim una dependència absoluta en afers energètics de petroli i gas, també hi podem afegir la nul.la producció d'electricitat... no en tenim cap font ni fòssil, ni renovable, ni nuclear, ni present, ni futura,... no disposem de cap recurs natural aprofitat o en projecte. Les institucions polítiques i administratives, els agents econòmics i la societat civil dormim a la palla i no fem cap altra previsió que gastar i més cada dia i no volem saber res de què pot passar i de cóm ens pot afectar.

Les apostes desesperades de mobilitat, completament limitades al transport per carretera i al vehicle particular, posen tots els ous al mateix cistell i no cal dir que una entrebancada, ( el que es veu venir els propers deu o vint anys serà més que una entrebancada), ens deixaria sense ous ... i , podria ser que també sense menjar per les gallines.

L'ajuntament d'olot, tots els altres ajuntaments si fa no fa, i el consell comarcal deuen pensar que això son collonades, jo he escoltat aquesta mateixa paraula en boca d'un alcalde.
No tenen cap projecte ni cap línia de treball en aquest tema: recursos energètics, energies renovables, estalvi, eficiència...
he vist que canvien les bombetes dels fanals del carrer... encara funcionaven les que hi havia, però em sembla un gest de despesa pública més propagandística que efectiva, una altra cosa...

El canvi climàtic, la autosuficiència energètica, no entren a la seva agenda, ni semblen existir al seu diccionari.

Aviat ens tocarà de moure el cul a nosaltres, els que veiem aquest problema i tenim constància d' aquesta dis capacitat mental dels nostres responsables públics.

Dir NO A LA MAT, és i serà del tot insuficient.