9 de set. 2015

Manifest contra la protecció estatal del monopoli energètic!

Manifest

El compromís de la societat a favor del dret cívic a la captació, transformació i ús directe de l’energia continguda en els fluxos biosfèrics

L'energia i el canvi climàtic estan íntimament relacionats. El sistema energètic actual basat en la crema de materials fòssils és la principal causa del canvi climàtic. L’autoproducció d’energia, i en especial d’electricitat, és un dret cívic i un instrument clau a l'hora de fer via en el camí de la transició energètica cap a un sistema energètic basat en el 100% d’energia renovable, que ens permeti avançar en la lluita contra el canvi climàtic.

L'autoproducció i ús directe de l’energia contribueix a reduir la dependència energètica de l'exterior, que en el cas de Catalunya és del 95%, genera energia elèctrica de forma descentralitzada i respectuosa amb l’entorn i els sistemes naturals. D'altra banda, incrementa l'eficiència energètica, millora la competitivitat de les empreses, crea ocupació i fomenta l'economia local. Molt més quan a hores d'ara no requereix de cap suport públic per desenvolupar-se en el nostre país. Per aquestes raons i per la necessitat de democratitzar l'energia tal com indica la Unió Energètica de la Comissió Europea, qualsevol normativa reguladora de l'autoproducció hauria de tenir com a principal objectiu afavorir-lo i, per tant, inspirar-se en les millors pràctiques disponibles a nivell internacional.

L’autoproducció elèctrica és un dret cívic i un instrument clau a l'hora de fer via en el camí de la transició energètica cap a un sistema energètic basat en el 100% d’energia renovable, que ens permeti fer front a la realitat del canvi climàtic.

Per tot això, el / la sotasignat, en representació de la seva formació política o associació o empresa, sol·licita la retirada de la proposta de Real Decreto por el que se establece la regulación de las condiciones administrativas, técnicas y económicas de las modalidades de suministro de energía eléctrica con autoconsumo y de producción con autoconsumo pel qual el Gobierno del Reino de España pretén limitar el dret ciutadà a la captació, transformació i ús de l’energia continguda en els fluxos biosfèrics, especialment el procedent del Sol.  

A la vegada, el / la sotasignat, en representació de la seva formació política o associació o empresa, s’ofereix per col·laborar en la redacció d’una proposta de regulació que respecti l’inalienable dret ciutadà a la captació, transformació i ús de l’energia continguda en els fluxos biosfèrics, especialment el procedent del Sol.

A més, en cas de que proposta de Real Decreto sigui aprovada en el Parlamento del Reino de España, en els seus termes actuals, es compromet a contribuir activament en la seva derogació i contribuir a crear amb la màxima urgència una normativa realment favorable al desenvolupament de l’auto-producció d’energia i el seu ús directe, sense cap mena de trava,  que permeti a la societat en el seu conjunt gaudir dels beneficis econòmics, ecològics i socials associats a aquesta forma d’obtenció d’energia.